Nieuws

07-09-2020

Hoeveel kan je lenen om een woning te kopen?

Het afsluiten van een hypotheek is stevig ingeburgerd. Bij de aanvang van de zoektocht naar een nieuwe woonst horen we vaak de vraag: “hoeveel zou ik kunnen lenen”? Het antwoord hierop is voor iedereen anders, we sommen op waarmee je allemaal rekening moet houden.

 

Eigen middelen / inbreng

Vroeger kon men het gehele bedrag van de woning zonder problemen lenen, zelfs vaak nog met de extra notaris- en andere kosten. Vandaag de dag is dit bijna onmogelijk. Vaak kan men tot max. 80% à 90% van het aankoopbedrag lenen waardoor eigen inbreng noodzakelijk is. Het hebben van eigen middelen zal de bank gunstig stemmen en ze zullen zich flexibeler opstellen.

Nettoloon

Naast uw eigen middelen is een betrouwbaar inkomen en een goed nettoloon een belangrijke troef. Tweeverdieners die een vaste job hebben zullen weinig moeilijkheden ondervinden, maar wie alleen koopt of wie geen vast contract heeft zal kritisch bekeken worden.

Het leven kost geld, daarom spendeer je best maximaal 40% van je maandelijks nettoloon aan de afbetaling van je lening. Op die manier kom je niet in financiële problemen.

Vaste kosten

Kosten realistisch inschatten is belangrijk! Een recente woning is in principe onderhoudsvriendelijker en ecologischer. Zorg dat je de kosten vooraf goed inschat zodat je niet voor verrassingen qua verbruik en onderhoud komt te staan.

De voorwaarden van de bank

Je kan zelf op voorhand een simulatie maken op allerlei websites. Dit is goed om een idee te krijgen, maar uiteindelijk zal de bank jouw dossier toch grondig bekijken. Zo heeft elke bank zijn eigen spelregels m.b.t. het toekennen van kredieten. Shop gerust rond om een goed beeld te krijgen van wat voor welke bank belangrijk is.

 

Bereken je aflossing via 'De Tijd': LINK

Bekijk ons aanbod via: AANBOD

 

Bekijk de nieuwbouwprojecten via: NIEUWBOUW