Nieuws

29-08-2020

Waarom investeren in vastgoed?

 

Spaarrekeningen brengen dezer dag zo goed als evenveel op dan uw geld onder uw matras opbergen. Daarom loont het de moeite om andere investeringen te zoeken waarop toch een zeker rendement kan worden gerealiseerd.

Vaak wordt vastgoed ook gezien als ‘pensioenopbouw’ of als aanvulling op het wettelijke pensioen. Waarom kan dit interessant zijn?

 

De waarde van vastgoed stijgt

De waarde van de huizen is de afgelopen 60 jaar gemiddeld met iets meer dan 6% per jaar (!) gestegen. Voor appartementen ligt deze stijging net boven de 5% per jaar. Natuurlijk is er ook nog de inflatie, maar zelfs als we dat verrekenen, stijgt vastgoed gemiddeld tussen de 2 à 3% jaarlijks. Dit wil zeggen dat vastgoed vooral gezien mag worden als een stabiele belegging op langere termijn.

Zoals elke belegging is ook aan beleggen in vastgoed een zeker risico gekoppeld. Denk maar aan een wijziging van vraag en aanbod, de markt die krimpt of een huurder die minder solvabel is. Toch kan je dit risico beperken door rekening te houden met een gekende basisregels, nl.: spreiding:

  • Spreid je vermogen. Hou nog wat spaargeld achter de hand. Geld dat je in vastgoed en het rendement daarvan moet je op middellange termijn zien. Snel moeten verkopen omdat je dringend geld nodig hebt, is nooit goed.
  • Spreid het risico. Investeer wijs! Ga eerder voor enkele kleine appartementen i.p.v. één villa te verhuren. Duiken er problemen op met één pand of huurder, dan heb je nog een buffer via de andere eigendommen.

Investeren in vastgoed wordt toegankelijker

Deze dagen moet je geen miljonair zijn om te kunnen investeren in vastgoed. Het wordt toegankelijker voor een groter publiek dankzij:

  • De stijgende economie
    Na de financiële crisis wat vroeger in dit millennium, zien we een opflakkering van de economie in België. Inkomens blijven stabiel en de markt zet aan tot investeringen door een lage rente.
  • Veranderende woningmarkt
    Alleen wonen is meer voorkomend dan enkele decennia terug. Alleenstaanden of mensen die een scheiding achter de rug hebben, verkiezen een kleiner appartement. Dit wakkert de vraag naar kleinere appartementen en woningen aan! Hierdoor kunnen investeerders al met een beperkt budget een stabiele investering doen.

Wanneer investeren? … vandaag!

Wie een investering op het oog heeft, hoeft geen jaren te wachten. De prijzen van vastgoed zijn vrij stabiel. De verwachtingen zijn dat dit niet gaat dalen de komende jaren. Daarnaast is de rente op een historisch laagtepunt gekomen. Lenen voor een investering is dus aantrekkelijk deze dagen. Volgens experts zal deze rente de komende jaren wel terug een stijging kennen, al zal dit geleidelijk aan gebeuren.

Voor vragen rond investeringen kan u altijd contact opnemen met Dillen & Partner via 03 888 44 01 of via info@dillenenpartner.be